TreningKosthold.no - Online Kostholds- og Treningsdagbok

Setpoint teorien

Vil en diett fungere på lang sikt? Noen hevder at de har prøvd utallige dietter, men etter at den har blitt avsluttet går de raskt tilbake til sin opprinnelige kroppsvekt.

Det finnes faktisk en teori om overvekt at kroppen er programmert til å holde en viss kroppsvekt. Ved hjelp av å skille ut ulike hormoner vil kroppen derfor prøve å regulere deg tilbake til "forhåndsprogrammert" kroppsvekt. Dette kalles setpoint teorien.

Nå har det seg sånn at kroppen faktisk har funksjoner for å til en viss grad regulere kroppsvekten din, men at dette er eneste årsaken til at man går opp i vekt etter endt diett er lite trolig.

En diett har en begrenset periode
Men en livsstilsendring er ment å vare. Dette er en nok en av hovedårsakene til at vekten går opp igjen. Man går tilbake til gamle "rutiner" og kostholdsvaner som var årsaken til den vekten man hadde før dietten.

Derfor er dietter et meget godt verktøy om du raskt trenger å justere kroppsvekten (opp eller ned), men for å holde vekten må man endre de daglige spise- og treningsrutinene.

Dersom teorien stemmer, hva vil da fungere?
Om man tror at denne teorien stemmer, innser du relativt raskt at det mest fornuftige du gjør for å holde din idealvekt er å trene aktivt. En diett har som sagt en begrenset periode, men å trene kan du gjøre hele livet.

Les mer om denne teorien på tidsskriftet.no

Diskuter gjerne denne artikkelen i kommentarfeltet under:Kommentarer

Navn:  E-post: